Forretningssoftware er ikke bare forretningssoftware

Tilgængelighed – og prisen på smør

Vi kender det alle sammen. Når man køber ind, hvad enten det er til privaten eller til firmaet, så kigger man på prisen. Det er selvfølgelig en god ting at kunne købe en pakke smør for 13 kroner i nabo-butikken fremfor at betale 17 kroner for den samme pakke der, hvor du allerede handler. Hvis man skulle køre 5 kilometer for at spare pengene, er det knap så interessant. Det handler altså om tilgængelighed kontra pris.

TimeLog Project er et bredt favnende værktøj, der kan tilpasses ret detaljeret på mange områder, og vi hører nogle gange fra mindre virksomheder, at TimeLog Project simpelthen er for stort og dermed også for dyrt. Argumentet er fuldt ud til at forstå; for et stykke software, der er blevet udviklet og tilpasset aktivt over en periode på mere end 10 år, vil i mange tilfælde favne bredere, end det umiddelbare behov, der menes at være.

Hvad er tilgængelighed?

Når vi efterfølgende på et møde gennemgår mulighederne i TimeLog Project og viser, hvilke områder, vi hjælper med at styrke hos vores kunder, kommer der som oftest en anden form for erkendelse på banen. Nogle gange viser det sig, at det der bliver opfattet som "nice to have", er inkluderet som standard i TimeLog Project, hvilket også betyder, at brugsværdien øges - altså kan TimeLog Project tilbyde en grad af tilgængelighed, der overstiger forventningerne.

Tilgængelighed kan i den sammenhæng være mange ting. Er folk vant til at registrere tid i et excel-ark, vil en øget tilgængelighed, ved at kunne registrere tid på mobiltelefonen eller ved hjælp af TimeLog Tracker, kunne gøre en stor forskel. En ny kunde hos os oplevede at kunne øge faktureringen med godt 5.000 kroner pr. måned pr. medarbejder, udelukkende på grund af tilgængeligheden.

Andre eksempler kan være efterberegning på fastprisprojekter. En interessent brugte op mod 3 dage hver måned på at efterberegne værdiskabelsen på tværs af medarbejdere, kunder og projekter - de samme rapporter er tilgængelige i TimeLog Project med nogle få klik. Lige præcis dette var slet ikke med i kravspecifikationen, der oprindeligt var blevet udarbejdet, da ingen forventede, at den type databehandling kunne håndteres af et online værktøj.

Som man kan se af eksemplerne, har tilgængelighed betydning for værdien. De ting der bliver anset for "nice to have" kan sagtens vise sig at være "need to have", så længe det er let tilgængeligt og samtidigt skaber en direkte værdi for jer - og vores kunder.

Hvad får man for pengene?

Det betyder også, at man nogle gange skal være åben for nye muligheder og indspark til best practice, selvom man har lavet sin kravspecifikation. Nogle gange vil man være begrænset i sin forestilling om, hvad der kan lade sig gøre, fordi man som udgangspunkt altid vil basere sine ønsker og krav på egne erfaringer og egne systemer - også selvom man laver research på området, før man kontakter mulige leverandører.

Man kan også sige, at man får, hvad man betaler for. Indkøber man et billigt produkt, der reelt er et glorificeret excel-ark vil værdien af den løsning være en anden, end værdien opnået ved at indkøbe et værktøj, der kan håndtere en lang række processer som standard. Også dem, du måske ikke lige havde forventet eller taget med, fordi man troede, det ville være utilgængeligt.

Når man som virksomhed laver en kravspecifikation til et værktøj til projektstyring og tidsregistrering, vil emnet tilgængelighed være med til at bestemme, hvad man mener er "nice to have" og "need to have", ligesom der ret ofte ligger en forudindtaget opfattelse af, at bestemte processer ikke kan automatiseres.

Derudover skal vi måske også lige have med, at man jo ikke kun betaler for smørret. Noget smør har en bedre kvalitet end andet ligesom oplevelsen ved at handle i butikken, service-niveauet og de ekstra specialiteter, man kan få i specialbutikken, er noget af det, der adskiller den fra lavpriskonkurrenten.

Hvis prisen er meget lav, må der jo være en grund. Smør er ikke bare smør - man får hvad man betaler for.

  Tidsregistrering i Excel