Langsom tid er vejen til effektivitet

Hurtig og langsom tid

Kender du også dagene i hverdagens centrifuge, hvor opgaverne står i kø? Prioritér den langsomme tid og øg din effektivitet! 

Trine Kolding
Trine Kolding
Ekspert i planlægning og tidscoach
Trine Kolding - når tiden er vigtig!

Ud af sengen, gøre mig klar, køre børnene i skole. Hjernen er allerede i gang: Hvad skal jeg nå i dag? På kontoret skal jeg først lige besvare et par vigtige mails, inden jeg går i gang med dagens opgaver. Kan lige så godt skimme de øvrige henvendelser, der også har fundet vej til indbakken - så er det overstået.

hurtig tid og langsom tid

I mellemtiden når et par kunder at vende tilbage med nye spørgsmål. Svarer tilbage med det samme. Og så er det i gang med dagens opgaver! Men først ringer telefonen. En hasteopgave. Frokost. Så flere mails. Et par ildebrande. Kigger ned over to do-listen og indser, at det er umuligt at nå det hele. Nu er klokken 16.30, og jeg skal hjem. Heldigvis er der en ny, frisk dag i morgen…

Den hurtige tid regerer

Kan du nikke genkendende til sådan en dag? Når hastige øjeblikke overtager dagens planer, og den "hurtige tid" regerer. Thomas Hylland Eriksen, socialantropolog og professor ved universitetet i Oslo, sætter i bogen "Øjeblikkets tyranni" fokus på bivirkningerne ved informationssamfundet og den tilsyneladende tidsbesparende og effektiviserende teknologi og introducerer samtidig begreberne Hurtig og Langsom tid:


Hurtig tid
 er fragmenteret og opdelt i korte øjeblikke, når vi zapper fra den ene opgave til den anden. Når vi bombarderes af informationer, mobiltelefoner, e-mails, aviser, zapper rundt mellem tv-programmer, websites. Når vi ikke har tid til at gøre det, vi er i gang med, ordentligt, fordi der hele tiden står 10 nye haste-opgaver i kø.

 

Langsom tid har en naturlig og sammenhængende rytme. Langsom tid er blokke af uforstyrret tid - tid til fordybelse, refleksion, til at gøre én ting ad gangen og have mulighed for at gøre den færdig. Når uret er lagt i skuffen, og tiden er uden pres.

 

Bogen er ikke et ensidigt angreb på den teknologiske udvikling. Tværtimod opfordrer Thomas Hylland Eriksen til at tænke i både-og muligheder og udnytte de mange fordele. Det kan vi kun gøre ved at øge bevidstheden om teknologiens faldgruber og ved at tage os tid til mere af den langsomme tid.

 

Hvad kan du gøre allerede i dag for at få mere af den langsomme tid?

Gode råd og inspiration

 

Lad de gode råd og inspiration til din forretning, komme til dig.

  Tidsregistrering i Excel