Fordele og ulemper ved afregning på fastpris og medgået tid

Fordele og ulemper ved afregning på fastpris og medgået tid

Med 8 forskellige muligheder for at afregne din kunde, hvilken en skal du så vælge?

Der er mange måder konsulenter kan vælge at afregne med deres kunder på, men de mest udbredte afregningsmetoder er standard fastpris aftaler og afregning pr. time/medgået tid. Men hvilken en skal du vælge?

Fordele og ulemper ved afregning på medgået tid

Afregning på timebasis er den afregningstype man oftest støder på, mest fordi den er enkel at forstå. Den skaber også økonomisk sikkerhed for dig som konsulent, da du er sikker på, at blive betalt for den tid du reelt set har brugt på at udføre arbejdet. Men under normale omstændigheder stopper fordelene dér.

 • Time-afregning skaber ulighed mellem konsulentens og kundens interesser. Hvis du bliver betalt på timebasis, er du naturligt motiveret til at få opgaven til at vare længere, mens kundens interesse er, at du færdiggør opgaven så hurtigt som muligt
 • Der er fokus på de forkerte ting. På timebasis er der fokus på dine input i stedet for dit output. Med andre ord er der fokus på, hvor mange timer du har brugt på arbejdet, ikke på hvilken værdi det har skabt for kunden.
 • Kunden tager risikoen. Hvis du ikke gør dit arbejde inden for den aftalte tidsramme, skal kunden betale for din ineffektivitet gennem flere timer. - Og det kan der hurtigt komme diskussioner ud af.
 • De forkerte ting bliver belønnet. Som sagt jo flere timer du bruger, jo mere bliver du betalt. Produktivitet straffes og dovenhed bliver belønnet.
 • Du får et loft på din potentielle profit. Der er kun så mange time i døgnet, hvilket betyder, du begrænser din indtjening til de timer.
 • Mangel på værdifuld data. Vi lever i en verden af data. Men hvis din data kommer fra, hvor meget tid du bruger på kundens projekt, siger det ingenting om kvaliteten af dit arbejde, kundetilfredshed, eller effektivitet i virksomheden.
 • Opbygning af siloer og bremsning af innovation i virksomheden. Hvis du fakturerer på timebasis, er du ikke interesseret i at allokere flere ressourcer end højst nødvendigt, da du ikke nødvendigvis kan fakturere mere. Men hvis konsulenter ikke kan trække på hinandens viden, er de begrænset til deres egen erfaring, hvilket bremser innovationen. Videre har konsulenter ikke noget incitament til at udvikle nye og effektive måder at gøre sit arbejde på.
 • Tidsregistrering bliver en byrde. Når du arbejder på timepris er din tidsregistrering dit faktureringsgrundlag. Men det er i så fald også det eneste, det kan bruges til.

Fordele og ulemper ved afregning på fastpris aftaler

Når du arbejder med en fastpris betyder det, at du og din kunde har aftalt et fast budget for hele projektet. Ulempen ved denne proces er, at du er motiveret til at springe over, hvor gærdet er lavest for at blive hurtigere færdig, og derved optimere dit dækningsbidrag.

I mange brancher insisterer kunder på, at betalingen skal foreligge efter projektet er slut, hvilket betyder, at lønningsdagen kommer sent, og at du må ligge ud for alle omkostninger.

Slutteligt, hvis du estimerer en forkert tidshorisont, og projektet går over den tid, du troede, det ville tage, hænger du på regningen for de ekstra timer. Men det er så også her ulemperne stopper, for fordelene er mange.

 • Fælles interesse. Hvor du med timepris er motiveret til at trække projektet ud, er du nu motiveret til at blive færdig så hurtigt som muligt. Det giver dig incitament til at arbejde effektivt og være produktiv i dit valg af opgaver. Selvfølgelig uden at gå på kompromis med kvaliteten, da du gerne vil have kunden igen.
 • Du tager risikoen. For seriøse konsulenter bør det her være en fordel, da det skaber et ekstra lag af service, transparens og pålidelighed i kundens øjne. Du viser, du er selvsikker i dit estimat, og villig til at tage risikoen for dine egne fejlberegninger.
 • Der er intet loft på indtjening. Når du ikke arbejder per time har du frihed til at sætte prisen på et projekt som du ønsker. Det betyder, at mens prisen er fast, bliver dit dækningsbidrag fleksibelt i og med, din produktivitet spiller en større rolle.
 • Det brækker siloer ned i virksomheden og opfordrer til kommunikation og innovation. Når du ikke fakturerer på tid, åbner det op for brugen af flere ressourcer på et projekt. Nu gælder det om at få projektet ud så hurtigt som muligt på en tilfredsstillende måde, hvilket tilskynder innovation i arbejdsgange.
 • Du får et loft på din potentielle profit. Der er kun så mange time i døgnet, hvilket betyder du begrænser din indtjening til de timer.
 • Opgave-fleksibilitet. Det er nemmere at prissætte på opgavens kompetencer, når du ikke fakturerer på tid … lad mig forklare. Hvis to projekter kræver forskellige niveauer af kompetencer, kan du nemmere retfærdiggøre forskellige prissætninger. Hvis du var på timepris, ville du skulle forklare, hvorfor en time koster 300kr./t og den næste 1.200kr./t.
 • Sikkerhed. Mens du tager risikoen for dit eget estimat, er det svære for kunden at skifte konsulent midt i processen. Hvis du er betalt per dag eller time, kan du hurtigt udskiftes.
 • Tidsregistrering bliver et stærkt værktøj. Bør du registrere din tid, hvis ikke du skal bruge det som fakturagrundlag? Svaret er JA! Bestemt. Måske er det endda vigtigere, end hvis du arbejder med timepriser. Ved at registrere din tid på fastpris arbejde på den enkelte kunde og deres projekter, får du indsigt ind i, hvilke kunder der koster dig penge, hvilke projekter du får mest udbytte af, og hvilke medarbejdere der er mest produktive.

Der er selvfølgelig mange flere måder at angribe spørgsmålet om, hvilken måde der er bedst at afregne på: klippekort, abonnement osv. Hvis du leder efter inspiration, eller leder efter ideer til hvordan du kan optimere din konsulent forretning kan du få forslag direkte i din mail indbakke ved at abonnere her.

Sebastian Hammer
Sebastian Hammer
Digital Marketing
TimeLog

Gode råd og inspiration

 

Lad de gode råd og inspiration til din forretning, komme til dig.

Se hvad vi kan gøre for dig!

  Tidsregistrering i Excel